title
Products            Buy            Support Forum            Professional            About            Codec Central
 
Results 1 to 11 of 11

Thread: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12

    Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    I'm new to the forum and a long term, non-technical user of dBPoweramp. I've recently installed a new Windows 10 PC and installed dBP v17, having previously used v15 on Windows 8.1. It's been some time since I've ripped CDs and I'm having a few issues, particularly with dynamic naming and metadata searches (I understand that the likes of Music Brainz have left dBP - a shame as this was a great feature).

    The problem with dynamic naming has started since the last Windows 10 update: despite selecting a naming filename and clicking OK, when a CD is ripped dBP does not recognise the filename. Instead, a message is shown during the rip that says 'not required for encoder'. I've used this filename for years and until now it has worked without issue.

    I suspect Windows has messed around with some settings as before the Windows update dBPoweramp would automatically open when a CD was inserted into the disc drive, but now dBP has to be manually selected after inserting a CD. In addition to this, a message appeared on the screen prompting me to 'take no action' or 'rip CD'. I assumed this was a Windows based message and selected 'take no action' - I've not seen this before from dBP.

    I have uninstalled Windows Groove Music in case it was the source of the problem, but to no avail.

    Can anyone give any advice on how to get dynamic naming working again? I've attached an image of the 'no required for encoder' screen.

    Many thanks.

    dBP.JPG
    Last edited by Schnitger; 02-14-2021 at 12:09 PM.

  2. #2
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Florida, USA
    Posts
    5,024

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    Quote Originally Posted by Schnitger View Post
    I'm new to the forum and a long term, non-technical user of dBPoweramp. I've recently installed a new Windows 10 PC and installed dBP v17, having previously used v15 on Windows 8.1. It's been some time since I've ripped CDs and I'm having a few issues, particularly with dynamic naming and metadata searches (I understand that the likes of Music Brainz have left dBP - a shame as this was a great feature).

    The problem with dynamic naming has started since the last Windows 10 update: despite selecting a naming filename and clicking OK, when a CD is ripped dBP does not recognise the filename. Instead, a message is shown during the rip that says 'not required for encoder'. I've used this filename for years and until now it has worked without issue.

    I suspect Windows has messed around with some settings as before the Windows update dBPoweramp would automatically open when a CD was inserted into the disc drive, but now dBP has to be manually selected after inserting a CD. In addition to this, a message appeared on the screen prompting me to 'take no action' or 'rip CD'. I assumed this was a Windows based message and selected 'take no action' - I've not seen this before from dBP.

    I have uninstalled Windows Groove Music in case it was the source of the problem, but to no avail.

    Can anyone give any advice on how to get dynamic naming working again? I've attached an image of the 'no required for encoder' screen.

    Many thanks.

    dBP.JPG
    Regarding the automatic starting of dbpa for ripping, Windows has a setting as to what to do when you insert a CD. You told it do nothing, but you seem to want it to start dbpa. You will need to change that setting in Windows.

    Regarding why it does not want naming string (and instead says "not required for encoder" is very odd. I've never seen anyone mention that problem. At first I thought you'd selected a utility codec that doesn't write files (like TEST CONVERSION). But in the picture it shows that FLAC is the selected encoder. So seems odd.

  3. #3
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    41,470

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    If you run dBpoweramp control Centre, does it say Referenced Registered? or Powerpack or Unregistered?

  4. #4

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    Quote Originally Posted by Spoon View Post
    If you run dBpoweramp control Centre, does it say Referenced Registered? or Powerpack or Unregistered?
    It says Reference Registered - Fully Registered. I see there's an update to 17.3. I'll update on the off-chance it makes a difference.

    Failing that, if I delete dBP can I re-install it,starting 'from new' so to speak?

    Edit: updating to 17.3 has enabled me to change a Windows setting so dBP opens automatically when a CD is loaded, but dynamic naming is still not working, the message 'not required for encoder ' still showing.

    How do I remove/delete a string? If I can delete and re-install them, it could solve the situation (I haven't got a clue what I'm doing here!)

    I see Husker has also posted a message concerning dynamic naming problems in dBP v17.3. Could this indicate a bug in 17.3? Like Husker, I've been using the same string for years with no problems, until now.
    https://forum.dbpoweramp.com/showthr...ghlight=string
    Last edited by Schnitger; 02-14-2021 at 07:30 PM.

  5. #5
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    41,470

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    Set the encoder as multi encoder, and on the multi encoder page just add flac.

  6. #6

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    Quote Originally Posted by Spoon View Post
    Set the encoder as multi encoder, and on the multi encoder page just add flac.
    Thanks very much for the suggestion. My next question reveals how non-technical I am: how do I find the encoder? A daft question maybe, but I've spent about an hour looking for it,but with no success

  7. #7

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12

    Re: Dynamic Naming problems - Windows 10 conflict?

    Quote Originally Posted by garym View Post
    Regarding the automatic starting of dbpa for ripping, Windows has a setting as to what to do when you insert a CD. You told it do nothing, but you seem to want it to start dbpa. You will need to change that setting in Windows.

    Regarding why it does not want naming string (and instead says "not required for encoder" is very odd. I've never seen anyone mention that problem. At first I thought you'd selected a utility codec that doesn't write files (like TEST CONVERSION). But in the picture it shows that FLAC is the selected encoder. So seems odd.
    Yes, I told Windows not to rip CD. I'd never seen this message before. The Windows 10 update caused a few glitches and at the time I suspected the message did not relate to dBP, but related to Groove Music. Clearly this was a mistake so I'll have to search Windows to try to rectify it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •