title
Products            Buy            Support Forum            Professional            About            Codec Central
 
Results 1 to 15 of 15

Thread: 'Album artist' doesn't work

  1. #1

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    'Album artist' doesn't work

    'Album artist' in Asset UPnP doesn't show anything. With puddletag I tagged my files first with 'albumartist' and second 'album artist'.
    What have I done wrong?

  2. #2

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    'Album artist' in Asset UPnP doesn't show anything. With puddletag I tagged my files first with 'albumartist' and second 'album artist'.
    What have I done wrong?
    Do the tagged files display album artist correct when opened directly in a audio player app (e.g. Foobar2000, mediamonkey etc)?

    Is the album artist tag populated as expected in another tagging app such as mp3tag?

  3. #3
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    What version of AssetUPnP and what format are your files in?

    I know nothing about PuddleTag, but on Linux you should be able to identify the underlying tag (rather than just the label in PuddleTag) with:
    Code:
    hexdump -e '16 "%_p" "\n"' --length 2000 01.01.mp3
    The mp3 fields can be found here. Alternatively just paste the output of the above command back here.

  4. #4

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Hmm, Guayadeque shows the Album artists JRiver Media not.

    I tried that, the result seems Ok for me:
    hexdump -e '16 "%_p" "\n"' --length 2000 ***.mp3
    D3.....$(TIT2..
    .....Theme Sax.T
    PE1.......Jimi T
    enor.TRCK.......
    01.TALB.......Th
    e Future Sound O
    f Jazz.TDRC.....
    ..1995.TCON.....
    ..Downtempo.TPE2
    .......Various A
    rtists.TXXX.....
    ..Metagenre.Elec
    tronic.TXXX.....
    ..album artist.V
    arious Artists.A
    PIC...D...image/
    jpeg.........JFI...

  5. #5
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Yes TPE2 is the one you want, you shouldn't need TXXX.album artist.

    I've just tried using TPE2 in AssetUPnP (on windows) using both ID3v2.3 and ID3v2.4 (written by foobar) and they work in both the 'Album artist' and 'Album Artist' index, although in the 'Album artist' index I don't get upstream artwork so 'Album Artist' looks to be the correct one.

    I also loaded them into Jriver and the album artist tags were visible.

    Is it all your MP3's that are affected?
    Do you only have MP3's? If not, do you see album artist for the other formats?

    I guess you could try converting one with ffmpeg to see if it makes a difference.

  6. #6

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Could 'TXXX.album artist' interfere with TPE2?
    No, there are MP3, OGG and FLAC. But for all of them album artists are not shown in AssetUPnP and not in JRiver.
    And what should I convert it into?

  7. #7
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    Could 'TXXX.album artist' interfere with TPE2?
    I don't think so, it's just unnecessary.

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    No, there are MP3, OGG and FLAC. But for all of them album artists are not shown in AssetUPnP and not in JRiver.
    And what should I convert it into?
    If FLAC and OGG aren't showing then it's something more fundamental as there's no ambiguity with Vorbis Comments (the tagging standard they use).

    I was going to say to make sure you haven't accidentally deleted 'album artist' from MediaDatabaseFieldsv7a.txt, but I've seen your post in the other thread, and it wouldn't explain Jriver either.

    So the rest of the tags are showing, and if you add an album it appears in Asset?

    I'm not sure what else to suggest. Asset isn't my primary server, so I don't really know much of the troubleshooting steps.

    Does ffprobe output albumartist?
    Code:
    ffprobe -v warning -show_entries "format_tags" -of default=noprint_wrappers=1 "01.01.flac" | sed 's/\(^TAG:\)\(.*=\)\(.*$\)/\U\2\E\3/'

  8. #8

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Ah, excuse me! You are right - I really deleted 'album artist' from MediaDatabaseFieldsv7a.txt! I've forgotten why - I tried different things.
    Now this works! But in 'puddletag' I have to tag 'albumartist' not 'album artist'. That's confusing.
    Thank you very much for your help!

    But there's another problem with 'album'. It's the last level, but there's also nothing shown here.
    But 'album' is the first entry in MediaDatabaseFieldsv7a.txt.
    And there is also 'album' in puddletag. And like you could see above there is 'TALB.......The Future Sound Of Jazz.' in the tag.

  9. #9
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    Ah, excuse me! You are right - I really deleted 'album artist' from MediaDatabaseFieldsv7a.txt! I've forgotten why - I tried different things.
    Now this works! But in 'puddletag' I have to tag 'albumartist' not 'album artist'. That's confusing.
    When you're editing MP3s you're actually storing the value in TPE2, would you prefer to see that instead

    It's just a label they're using to abstract the complexity of the underlying tagging standards in use across the various file formats. I assume you configured puddletag to write the TXXX.ALBUM ARTIST MP3 tag?

    None of this explains how album artist was missing from Jriver though...

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    But there's another problem with 'album'. It's the last level, but there's also nothing shown here.
    But 'album' is the first entry in MediaDatabaseFieldsv7a.txt.
    And there is also 'album' in puddletag. And like you could see above there is 'TALB.......The Future Sound Of Jazz.' in the tag.
    In the AssetUPnP configuration set the 'Album Artist' container to have 'No Track Listing' and then create another container as a 'Child of Album Artist' and set it to Album. Does that give you what you want?

  10. #10

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    I think it's already right? But I can't see the album.
    Kazam_screenshot_00018.png
    Last edited by rockito; 11-13-2023 at 09:46 AM.

  11. #11
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    The Metagenre index configuration looks good to me. What happens when you select an album artist?

    Does the Album Artist index show both albums and tracks?

  12. #12

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    I see all the album artists. And if I select one, there's only empty space.

  13. #13
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    441

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Your configuration works for me on Windows, so I'm afriad I don't know what else to suggest.
    Hopefully support will be able to assist.

  14. #14

    Join Date
    Sep 2023
    Posts
    20

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Thank you very much, simbun!

    But now it works. As I reentered the album artist in the MediaDatabaseFieldsv7a.txt, 'album' was above 'album artist". Maybe 'album artist' overrides 'album'?
    Strange - but after changing positions it works!

    Now it's perfect!

  15. #15
    dBpoweramp Enthusiast
    Join Date
    Jul 2018
    Posts
    156

    Re: 'Album artist' doesn't work

    Quote Originally Posted by rockito View Post
    As I reentered the album artist in the MediaDatabaseFieldsv7a.txt, 'album' was above 'album artist". Maybe 'album artist' overrides 'album'?
    Strange - but after changing positions it works!
    Thanks for reporting this, it helped me debugging this old issue: https://forum.dbpoweramp.com/showthr...-type-quot-bug

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •