title
Products            Buy            Support Forum            Professional            About            Codec Central
 
Results 1 to 3 of 3

Thread: Arrange Audio deletes original files when certain characters in tags (e.g. )

  1. #1

    Join Date
    Jan 2020
    Posts
    12

    Arrange Audio deletes original files when certain characters in tags (e.g. )

    Starting to get my head around the Arrange Audio codec (useful!), but have noticed a pretty serious bug that deletes original files if a tag that will be used in the filename has certain sorts of characters. Pretty much anything not in the English alphabet, in my experience.

    Example scenario:
    File name: Bonjour (Live in Paris).flac
    Track name: Bonjour (Live a Paris)

    ...will be handled perfectly - Arrange Audio will update the filename as you'd expect:
    New track name: Bonjour (Live a Paris).flac

    When you have less common (to English speakers, at least) characters, it goes to pieces:
    File name: Bonjour (Live in Paris)
    Track name: Bonjour (Live Paris) (or Comme des Garons, or Hello Andr etc.)

    ...will mean that the original FLAC file will be deleted entirely, and Arrange Audio will show an error. Cross your fingers that the original is on a backup somewhere

    Hope that makes sense.

    FWIW this is on macOS 10.15.5, on an APFS partition, running the newest dBPoweramp software.

  2. #2
    Super Moderator
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    940

    Re: Arrange Audio deletes original files when certain characters in tags (e.g. )

    Thanks for the bug report.

    I don't seem to be able to recreate this on my development machine (macOS 10.15.5 + AppFS too) so there must be some more factors to this than just the specific characters.

    Which exact version of dBpoweramp are you running? Is it the latest R17.1 beta ?

    What exact error messages does it generate?

    Are you trying to move files to another volume or just renaming them within the same volume?

    Note that in R17, Arrange Audio started respecting filename character substitution rules (which it did not in R16 and older), but I don't see how this could lead to file deletion.
    Last edited by PeterP; 06-29-2020 at 08:15 AM.

  3. #3

    Join Date
    Jan 2020
    Posts
    12

    Re: Arrange Audio deletes original files when certain characters in tags (e.g. )

    Hi Peter,

    Sorry for the long delay after my original post.

    I've just done a few more tests, and with R17 I either no longer have the problem or haven't managed to trigger it again. I've just given it a good go, though!

    FWIW - and in case this helps piece things together - I was renaming files within the same volume. Annoyingly, I'm not 100% sure if I've updated dBpoweramp since I had the problem. I'm using R17 (not 17.1) at the moment, either way.

    Also, while I don't have a screenshot, the error message was a "file not found" or similar. As if the initial process found the file (.flac), queued it up for Arrange Audio to do its renaming thing, then couldn't rescue it from some temporary buffer because it couldn't find it using the same name. Different character encodings, p'raps - looking for e.flac instead. A guess, anyway.

    Happy it hasn't happened again, anyway - will up my confidence in pointing the tool at a broader range of files!

    Actually, this reminds me - with an earlier version I had problems ripping, too. Ripping a disc with an Album Artist of: Bonnie "Prince" Billy caused all sorts of problems. Empty folders, files with an extension of "._" Haven't noticed it since, so perhaps it's the same sort of change that has helped there too.
    Last edited by all2ofme; 07-26-2020 at 04:30 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •