title
Products            Buy            Support Forum            Professional            About            Codec Central
 
Results 1 to 11 of 11

Thread: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

  1. #1

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    I've had a search and found an older thread but it doesn't seem to address my issue.
    I actually have two Synology NAS drives, both running Asset server (fully paid) and although one works flawlessly, the other doesn't.
    Both used to work perfectly but now the DS119 doesn't.
    The DiskStation reports as being "Healthy" and "Running Well".
    501GB used of 1.3TB

    The instance of Asset installed on my Synology DS119 via Finder on my Mac, the files all show immediately and play just fine.
    When I search for the same music on my streamer, it takes forever for the content to populate and ages for the listing to show. It then takes a long time to select artist / album or anything else.

    I have rebooted the NAS drive and network.(Microtik router)

    The NAS CPU whilst doing this reports between 15%-32% and the RAM is showing as around 57%

    The other installed packages are:
    File Station
    Java 8 (do I need this installed??)
    Minim Server (stopped as I don't use it)
    O Auth Service (no idea what that is or does)
    Universal Search
    Bubble UPnP (stopped as I don't use it)
    Asset V7.2

    Can anyone offer advice on what might be causing the extremely slow instance of Asset server?
    I suspect another package might be the culprit but don't want to uninstall something critical by accident. I am not particularly technically minded.

    Many thanks, Martin.

  2. #2
    dBpoweramp Enthusiast
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    Oxfurdshy'r
    Posts
    147

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    I have no idea why its running slow, but am interested in case it happens to me (DS214 with DSM-7)
    CPU & RAM percent number are normal, but I found removing unused packages does reduce this.
    I would uninstall Java, Minimserver & Bubble if you are not using them.

    File Station is where you store & access your music.
    O Auth Service is a protocol to facilitate login procedures, when I had DSM-6 I removed it (its not included in DSM-7, Synology have something new in place of & it cant be removed)
    Universal Search does what it says & it cant be removed

    Have you tried uninstalling Asset, then power cycle (reboot) the device & reinstalling Asset

  3. #3

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    Thank you for your reply.
    I thought I'd responded earlier but it seems I haven't.
    I have just uninstalled the redundant apps, rebooted and fingers crossed for an improvement.
    I had previously re-installed Asset and restarted etc.

  4. #4

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    Trying again this morning.
    When I select "All albums", it still hasn't shown anything after 1 minute. However, once I've viewed the albums, they seem to come up quickly next time.
    It's the same if I look at "Artists A" or anything else.
    It's as though Asset is re-indexing each time I start looking for anything.

    My other instance of Asset, installed on a different Synology NAS drive shows "All Albums" immediately.
    Is there a setting somewhere which might be making it re-index?

  5. #5
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    42,167

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    What is the model of the other nas that works well?

    How many music tracks do you have?

  6. #6

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    The Synology which is still working well is an RS814+. It has an INTEL Atom D2700 processor. Running DSM 6.2.1-23824 Update 6 and 2048 MB memory.
    I have 1315 albums, so around 15,780 tracks. All except 88 albums are stored in FLAC format. The 88 are Mp3. There are no videos etc. Only music is stored on the smaller DS119.
    Both NAS drives were working well until quite recently.
    The DS119 has a MARVELL Armada 3720 88F3720 processor. Running DSM 6.2.3-25426 Update 2 and 256 MB memory. Although a lower spec, it has until recently performed just fine.

  7. #7
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    42,167

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    At which point did it become slow? what was updated?

  8. #8

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    I noticed over the last couple of months that it had become unresponsive.

    I wasn't aware of any updates on anything, although it's possible I did update the Synology DSM version. I certainly didn't notice an immediate change after updating DSM.

    Would resetting the NAS drive revert to the original older DSM?
    Might that be worth a try?

    I realise that would erase all data but I have it all to copy over from the other Synology drive anyway.

  9. #9
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    42,167

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    No the firmware is not held on the hdds

  10. #10

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Cotswolds
    Posts
    11

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    Thank you for taking the time to respond.
    I just updated to the latest firmware and the NAS / Asset worked perfectly for about an hour but has now reverted to being very slow to respond.
    I might just have to buy a new NAS drive and start again :-(

  11. #11

    Join Date
    Feb 2020
    Posts
    28

    Re: Asset VERY slow to respond on Synology NAS

    Quote Originally Posted by Jensen View Post
    Thank you for taking the time to respond.
    I just updated to the latest firmware and the NAS / Asset worked perfectly for about an hour but has now reverted to being very slow to respond.
    I might just have to buy a new NAS drive and start again :-(
    I don't know if it's the same problem, but I have a Synology NAS218+ running the latest version of Asset. Regardless of the playback device I'm using (Cambridge Audio streamer, Denon receiver, Android phone), Asset normally takes around 10-20 seconds to "load up" its content. This sometimes reoccurs mid-session. I have 183,570 tracks, nearly all FLACS (quite a few are hi-res).

    I thought it might be a UPnP thing - refreshing its link or something - but not sure. My Synology is doing something during this 10 second delay. Preparing files? Is it my large connection?
    Last edited by Spymaster; 09-25-2021 at 12:50 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •