title
Products            Purchase            Codec Central            Forum & Support            Professional            About
  
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

  1. #1
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Question CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Hi folks,

    I purchased a brand new laptop (PC) a couple of weeks ago and have started to continue ripping my CD collection to FLAC. I ripped circa 20 CDs on it recently, and without issue. However, I have now started to receive the following 'error' message(s) and this now happens with every CD I try to rip! Obviously I am very concerned and would be grateful for any kind assistance with this matter.

    Please see screenshots (common to all CDs I attempt to rip):




    Many thanks,

    Paul

  2. #2
    Da Man
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    36,978

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Does it show the CD drive with full name in the lower left corner? or does it show as 'Unknown - Unknown'?

  3. #3
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Question Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Hi Spoon,

    Please see screenshot.


    Also, I forgot to say, every time I insert a CD it says: 'use this CD to determine CD drive readings; this will take 5 seconds' (or something like that).

    Cheers,

    Paul

  4. #4
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    3,229

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    It helps to search the forums before posting. This issue has been reported several times recently.

    See here for the fix: CD Riper Cannot See CD Drive [Windows]

  5. #5
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by mville View Post
    It helps to search the forums before posting. This issue has been reported several times recently.

    See here for the fix: CD Riper Cannot See CD Drive [Windows]
    Mville,

    I had looked, but I did not know what I was looking for - if you know what I mean. Also, I assumed it was related to the fact the rips were being performed on a brand new PC (ie. maybe I had nit set 'dBpa' correctly, or else there was perhaps a fault with the laptop).

    The "Controlled folder access" setting is (as per default) set to 'off'.

    Paul

  6. #6
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    3,229

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by monsterjazzlick View Post
    The "Controlled folder access" setting is (as per default) set to 'off'.
    In CD Ripper, is your CD Drive still showing as E: [Unknown - Unknown]?

    Have you tried running CD Ripper as administrator?

  7. #7
    Da Man
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    36,978

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Do you have any security software on the PC?

  8. #8
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by Spoon View Post
    Do you have any security software on the PC?
    Spoon,

    The first thing I did was uninstall 'McAffee' when I bought the PC. And did not d/l 'Malwarebytes' s/w this time either.

    Cheers.

  9. #9
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by mville View Post
    In CD Ripper, is your CD Drive still showing as E: [Unknown - Unknown]?

    Have you tried running CD Ripper as administrator?
    Mville,

    I am quite certain I installed 'Illustrate' 'As Administrator'. But no, I have not tried running the s/w 'As Administrator'.

    Paul

  10. #10
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    3,229

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by monsterjazzlick View Post
    I purchased a brand new laptop (PC) a couple of weeks ago and have started to continue ripping my CD collection to FLAC. I ripped circa 20 CDs on it recently, and without issue. However, I have now started to receive the following 'error' message(s) and this now happens with every CD I try to rip!
    Have you installed any software or hardware, prior to this behaviour occurring, including any windows updates?
    Last edited by mville; 05-27-2018 at 11:11 AM.

  11. #11
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by mville View Post
    Have you installed any software or hardware, prior to this behaviour occurring, including any windows updates?
    Yes, thinking about it, I installed 'VLC Player' a couple of days ago! I had it on my previous PC and it did not cause any such conflictions. Do you think it could be related?

    All Windoze auto-updates have been disabled; though Defender still updates on a daily basis.

    Paul

  12. #12
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    3,229

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by monsterjazzlick View Post
    Yes, thinking about it, I installed 'VLC Player' a couple of days ago! I had it on my previous PC and it did not cause any such conflictions. Do you think it could be related?
    No.

    Quote Originally Posted by monsterjazzlick View Post
    All Windoze auto-updates have been disabled; though Defender still updates on a daily basis.
    What windows version are you running? Right-click Start button >> Run >> Open: type winver >> OK

  13. #13
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Question Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by mville View Post
    What windows version are you running? Right-click Start button >> Run >> Open: type winver >> OK
    Please see screenshot:


    Thanks.

  14. #14
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    3,229

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by monsterjazzlick View Post
    All Windoze auto-updates have been disabled; though Defender still updates on a daily basis.
    How did you disable windows updates?

  15. #15
    dBpoweramp Guru
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Wirral, UK
    Posts
    1,354

    Re: CD Ripper Fails Consistently On Brand New PC

    Quote Originally Posted by mville View Post
    How did you disable windows updates?
    I always thought it was not possible to disable Windows auto-updates (since Win-10). But apparently you can.

    It was an agent from Hewlett Packard who disabled them a couple of weeks ago via remote-access.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Copyright 2018 Illustrate. All Rights Reserved.