title
Products            Buy            Support Forum            Professional            About            Codec Central
 
Results 1 to 12 of 12

Thread: Asset UPnP and Denon with FLAC

  1. #1

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Leuven, Belgium
    Posts
    4

    Post Asset UPnP and Denon with FLAC

    I have a Denon AVR X-1000, claims FLAC support and that is true even via DLNA, However when using Asset UPnP in a renderer, controller, server constellation and using Bubble UPnP as a controller there is no Pause (just failed action 501), using the Denon app it works but only in LPCM. Is there something odd with Denon AVR and Pause/Stop of FLAC files via DLNA ?

    Am I doing something wrong or do I have to wait for a Denon FW upgrade ?

    By the way Denon suggested it is a server issue but that Asset UPnP was pretty good but were very vague about the Pause/Stop function.

    Just as a remark after a few emails, we managed to solve the album artwork in FLAC with a Denon (max 500x500, JPEG and less than 95K), though with Pause/Stop I suspect there might not be any FLAC support there,

  2. #2
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    38,474

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    > Is there something odd with Denon AVR and Pause/Stop of FLAC files via DLNA ?

    It is an issue with the denon, despite me having a denon myself I could not find out why...for a player to pause, it simply stops reading the data, there is no pause function in UPnP (as far as the player >> server is concerned).

    It is kind of telling that there are restrictions on art size...

  3. #3
    dBpoweramp Enthusiast
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    113

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    On a related note, by Denon AVR4820 works great with Asset UPnP. But there is one real strange thing. If I play a multi-channel FLAC via UPnP, it only plays the left and right channels; the others are completely ignored. (Try a channel identification track to really see this.) But if I take the same FLAC file, put it on a USB thumb drive, the Denon plays all 5.1 channels correctly.

    Is there something in Asset that trims out everything except L & R?

    Thanks,
    Mike

  4. #4
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    38,474

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    Not if the files are served as is no.

  5. #5
    dBpoweramp Enthusiast
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    113

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    The way you phrased that makes me ask "Is there an option that controls that? Where is it? And how should I set it so Asset serves up the files as-is with no modification what-so-ever?"

    Thanks,
    Mike

  6. #6
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    38,474

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    If you run Asset Configuration, the advanced page, there is a list of file types, by default flac is set to 'as is' which means the files are sent untouched by asset.

  7. #7
    dBpoweramp Enthusiast
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    113

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    I changed FLAC to 'as is', reset Asset to run as a local account* and tried it again. The Denon still only played two channels (L&R off course), but my Panasonic Blu-Ray player does now play a 5.1 channels. So Asset is clearly doing the right thing, it's Denon that needs to update their firmware.

    Thanks Spoon,
    Mike

    * I had originally used Asset as a Service, but changed to using it as a local account some time ago. But it seems to have reverted on its own. There were 4 Asset processes running. I'll have to keep an eye on this.

  8. #8

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Leuven, Belgium
    Posts
    4

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    Interestingly I got a detailed answer back from DENON about my AVR-X1000 and FLAC files. They suggested the following (Google - "playing-flac-files-in-media-center" as I cannot submit a weblink)
    Indeed I could get FLAC files via WMP12 to play back in the DENON (player) and pause the files !!! Just a lot of album artwork seemed to go missing. So much for the Player-Server UPnP constellation.
    I then tried 3 box Render-controller-server constellation with the Denon Remote (V1.6). A bit of a mess then... yes it sort of worked but in PCM and pause / play was all over the place bouncing around between several different menus ( i had to monitor progress via the GUI).
    Used BubbleUPnP was reference and no change could be seen between Asset and WMP.
    So it would seem that the implmentation of UPnP in the Denon for FLAC is a bit difficult to figure, though Denon say it us down to the server.
    I've downloaded the UPnP specs but not quite clear to me what should happen...

    Does Asset expect a HTTP connection from the server to a renderer/player and the renderer/player simply acquires chunks of content from the server ?
    I've asked Denon if they would consider publishing an explanation of what they think should happen... might help us all.
    If I get time and can figure it out maybe Wireshark log might be useful here...?
    Any thoughts here would be most appreciated....

  9. #9
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    38,474

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    I have wiresharked it, and could not find what they were specifically after.

    Audio for upnp is supplied by a simple http get.

  10. #10

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    Quote Originally Posted by Spoon View Post
    I have wiresharked it, and could not find what they were specifically after.

    Audio for upnp is supplied by a simple http get.
    I recently found out what is required for Denon/Marantz to accept to pause and seek in FLAC and WAV.
    These 2 brands seems to use the same UPnP stack.

    - For seeking, you need to add DLNA.ORG_OP=01 to the protocolInfo 4th field. The "1" is a flag indicating http range based seek is supported.
    Moreover, I think setting the duration attribute of the resource is required.

    - For pausing, you need to set the connection stalling flag in the DLNA.ORG_FLAGS bits (see this).

    - for seek/pause to work with WAV, the resource mime-type must be "audio/wav" and not "audio/x-wav" (yes, puzzling!)

    - no need to set a fake DLNA.ORG_PN field for these non-DLNA types

  11. #11
    Administrator
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    38,474

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    Thanks Bubbleguuum

  12. #12

    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    32

    Re: Asset UPnP and Denon with FLAC

    Hi folks,
    I'm having exactly the problem as described with a Denon CEOL piccolo player with files served from Asset, but none of the are FLAC. I can't pause the player with ALAC, AAC, or MP3s. I have a call open with Denon but I'm waiting for them to blame the software...

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •