PDA

View Full Version : Converting mp3 to aac



Teresa112757
12-09-2006, 09:07 PM
Hi
I downloaded the free dbpoweramp music converter. I wanted to convert mp3 files to .aac hopefully so that I can play them on my phone. when I go to convert the files .aac is not listed as a choice. The only choices are wave, mp3 (lame) and test convert. aac is not even listed as a grayed out choice. Am I doing something wrong or do I need to purchase a different version?
Thanks,
Teresa

LtData
12-09-2006, 09:16 PM
You need to install the aac codec from Codec Central.

Teresa112757
12-09-2006, 10:28 PM
Thanks - Did that now. Tried it choosing convert to nero aac and get this error message.

The CODEC required to compress 'C:\Converted Music\Carole King - (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.m4a' could not be opened.
Unable to run encoder 'C:\Program Files\Illustrate\dbPowerAmp\compression\Nero Digital Audio (AAC)\neroAacEnc.exe'

Not sure why its saying the file is .m4a - the file details say it's .mp3. Any further ideas?

Thanks much.

LtData
12-10-2006, 12:01 AM
Did you follow the instructions in the help file and download and install the Nero encoder files?

SilentAttack
12-13-2006, 11:16 PM
I get the same message. I use rar to extract files and cant click on copy and paste so I tried to extract them to the right folder but still get the same error message. Any tips?

LtData
12-13-2006, 11:42 PM
Did you click "Locate Encoder" on the codec options page and browse to the encoder .exe?

SilentAttack
12-14-2006, 11:46 AM
No I will be sure to try that.

Botrax
12-26-2006, 12:30 AM
I install the M4A codec (http://www.dbpoweramp.com/codec-central-mp4.htm), and when I press LOCATE CODEC I can never find NEROAACENC.EXE. That file does not exist on my hard drive.

However I have a "Nero Digital Audio (AAC).dll" in the COMPRESSION folder and when I redirect DMC to that file it still does not work.

What am I missing here?

Looks like the codec is not installed correctly, or DMC is just not looking for the right thing.

Does the AAC encoder actually work?

Wayne
12-26-2006, 03:47 AM
You need to download the neroaacenc.exe program which is in a zip file from the link provided in the help documentation: http://www.nero.com/nerodigital/eng/Nero_Digital_Audio.html

If you install the exe file in the suggested location (help docs) you should be able to locate it instantly.

Wayne